Як правильно засолити скумбрію в домашніх умовах

Правильна засолка скумбрії в домашніх умовах

Скумбрія – одна з тих риб, яка володіє неймовірним смаком і багатим набором корисних властивостей. Вона містить масу різних вітамінів і мікроелементів. При вживанні цієї риби поліпшується робота серця і мозку, як спинного, так і головного, поліпшується пам’ять, відновлюються клітини шкіри, підвищується імунітет. Високий вміст поліненасичених жирних кислот робить цю рибку корисною для всіх, навіть для діточок та вагітних жінок.

Як засолити скумбрію
Як засолити скумбрію

У домашніх умовах готувати її можна різними способами: смажити, запікати і варити, але можна і самостійно отримати улюблену солону скумбрію. Тим більше, що зараз часто зустрічаються недобросовісні виробники, які поставляють на ринок не просто несмачну рибу, та й відверто шкідливу. Часто можна нарватися на пересолену або м’яку рибу на торгових прилавках.

Засолена в домашніх умовах, скумбрія має натуральний, ніжний смак і природний аромат. Приготувати її зможе навіть недосвідчена господиня чи господар-рибалка, а сам процес займе не багато часу. Удома можна регулювати рівень «солоності» риби, адже комусь подобається майже несолона риба, а хтось любить солоніше.

Засолка скумбрії в домашніх умовах

Рецепт засолювання скумбрії гранично простий. Беремо свіжоморожену рибу. Розморожуємо. Відрізаємо, як і у будь-якої іншої риби: голову і хвіст. Вичищаємо всі нутрощі і миєму в холодній проточній воді. При бажанні можна відокремити філе: для цього необхідно прибрати плавники, вийняти хребет і зняти шкіру.

Скумбрія для засолки
Скумбрія для засолки

Змішуємо склад для засолювання. На 1 кг риби беремо необхідно додати 1 ложку солі і 1 цукру. У цю суміш додаємо спеції:

  • або спеціальні для засолювання риби;
  • або суміш прованських трав.

З прянощами скумбрія набуває куди більш приємний аромат.

Обсипаємо тушки (філе) риби з усіх боків обраною сумішшю. Укладаємо все це в герметичну посуд (звичайна банка теж підійде) і залишаємо в холодильнику на добу.

Дістаємо скумбрію, промиваємо проточною водою, прибираючи тим самим залишки солі. Ріжемо, викладаємо на тарілку і прикрашаємо, заздалегідь нарізаними, ріпчастою цибулею і шматочками лимона. Оригінальний смак вийде, якщо готову рибу полити соком лимона.

Швидкий і смачний рецепт засолювання

Якщо ж хочеться покуштувати смачної слабосоленої скумбрії в цей же день, тобто, так званий, швидкий рецепт. Для цього готуємо тушку цієї риби як в і першому рецепті, ріжемо на шматочки, невеликих розмірів і складаємо в звичайний поліетиленовий пакет.

Туди ж насипаємо по чайній ложці солі і цукру, парочку лаврових листів, 3 горошини запашного перцю і 5 чорного. Для любителів більш ароматного запаху страви можна додати сушеної гвоздики.

Струшуємо пакет, зав’язуємо і прибираємо на зберігання в холодильник.

І вже після 2 або 3 годин – рибку можна вже пробувати.

Засолена таким способом скумбрія, на смак виходить незвичайно ароматною і ніжною. Єдиний мінус – її не можна зберігати більше доби.

Як приготувати маринад для засолювання скумбрії?

Скумбрія в маринаді
Скумбрія в маринаді

Приготувати цю страву можна також з використанням маринаду. На один літр води беремо:

  • чотири столових ложки солі;
  • пару столових ложок цукру;
  • кілька лаврових листочків;
  • трьох горошини запашного перцю і 2 чорного.

Доводимо воду зі спеціями до кипіння, і залишаємо кип’ятити ще 2-3 хвилини. Даємо розсолу охолонути, а після – додаємо пару столових ложок 9% -го оцту. Якщо для розсолу взяти замість води відвар цибулиння, то скумбрія придбає червоно-коричневий відтінок копченої риби.

Очищену і порізану на шматочки скумбрію, або ж її філе, красиво викладаємо в скляну банку і заливаємо готовим маринадом. Витримуємо рибу добу при кімнатній температурі. Потім її можна прибрати в холодильник, але перед цим бажано зняти пробу. Якщо на ваш смак скумбрія не досолена, то треба її залишити в кімнаті ще на деякий час.

Солена скумбрія до столу
Солена скумбрія до столу

Засолити скумбрію по будь-якому з перерахованих вище рецептів можна на будь-яке свято. Швидкий рецепт ідеально підійде для буднів, коли просто захочеться солоної рибки.

І на кінець, хотілося б також порекомендувати статтю, про те, як правильно варити раків.

Слідкуйте за новими публікаціями за допомогою електронної пошти.
Ніякого спаму. Тільки актуальна інформація про рибалку!
Просто введіть свій e-mail:

Сподобалась публікація? Залиште свій коментар!

Коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Головна | Карта Сайту | Авторські права на відео Інтернет магазин
Давай на Рибалку - блог та рибальський Інтернет магазин м. Хмельницький © 2013 - 2017