Як приготувати шашлик з риби

Смачний шашлик з риби і маринад для нього

Шашлик з риби популярний у багатьох східних країнах: він є національним блюдом Ірану, Азербайджану, Туркменії та Індії. Не менш любимий він і в країнах Південної Європи і Балкан. Втім, доречний він буде і в наших широтах, адже переваг у нього чимало: по-перше, готується він дуже швидко – для того, щоб його замаринувати достатньо навіть 20 хвилин, а готується він і зовсім за 3-4 хвилини.

Хороший шашлик і своєю універсальністю: для нього підійде і дрібна річкова рибка і шляхетні сорти, так що, будь-яка риболовля може закінчитися як бенкет.

Який же шашлик без маринаду?

Цю страву з риби цілком можна і не марнувати зовсім, але в такому випадку рибі обов’язково потрібен соус. І все-таки, готувати маринад – одне задоволення: божественний аромат у поєднанні зі свіжим повітрям, простота приготування (змішав і порядок!) …

Запікаючи рибку цілком, не забудьте начинити маринадом її черевце, шматки досить залити (або обмазати) маринадом, а будь-яку складову можна замінити більш прийнятною для вас.

Маринад для шашлика з риби
Маринад для шашлика з риби

До речі, якщо ви не знаєте, як маринувати рибу для шашлику, то враховуйте такі особливості:

  • Так як риба готується на вогнищі, то швидше за все, це відбувається далеко від дому. А значить, щоб уникнути отруєння не варто використовувати для маринаду швидкопсувні продукти, наприклад, кефір, сметану або йогурт;
  • Не забуваємо посолити маринад: це дозволить шматкам риби не розвалитися на багатті;
  • Для тих же цілей варто замінити оцет для маринаду лимонним соком: смак не зіпсується, зате рибка буде цілішою;
  • Цибуля – ріжуть дрібно і солять, щоб пустила сік;
  • У маринад для рибного шашлику можна додавати спиртні напої, але тільки якщо шашлик НЕ БУДУТЬ їсти маленькі діти;
  • Чим свіжіша риба, тим коротше термін її маринування. Для самого свіжого улову буде достатньо п’яти хвилин;
  • Не варто зберігати маринад занадто довго, і тим більше – використовувати його повторно. Зате залишки маринаду можна використовувати замість соусу, поливши ним підготовлювану рибу.

Готуємо шашлик із риби на решітці і на мангалі

На решітці найкраще готувати свіжу і малокісткову рибу, а також рибу з великими шматками філе, так що, підійде і сом, і пеленгас, і камбала, і тунець, і форель.

Шашлик з риби на решітці
Шашлик з риби на решітці

Так, пеленгас можна порізати на стейки і натерти дрібно нарізаним гострим перцем і часником. Потім додати сіль і скропити рибу лимонним соком, після чого залишити рибу на 30 хвилин, насадити на шампура.

Для риби на решітці пригодиться оливкова олія, червоний і білий мелений перець, сіль і лимон. Базилік та інші запашні трави – за смаком. Видаляємо з риби великі кістки і ріжемо її на довгі шматки – по довжині решітки. Натираємо сумішшю з перців і масла. Маринується такий шашлик довго – близько години, при цьому на кілограм філе має припадати 3-4 ложки масла.

А ось річкова риба непогано поєднується з майонезом, сухим білим вином і білим меленим перцем. Натираємо її майонезом, перцем і сіллю, залишаємо на годину-півтори і готуємо на решітці, збризкуючи білим вином.

Для риби на шампурах знадобиться біле вино, 4 солодких перці, стільки ж цибулин і помідорів, столова ложка олії, сіль і чорний перець горошком. Філе повністю вимочується в маринаді 1 годину і ріжеться на кубики. Нанизуємо філе на шампур разом з овочами і готуємо 20 хвилин.

Шашлик з духовки

Нехай це трохи не те, що шашличок на свіжому повітрі, але може вийти не гірше.

Нам знадобиться:

  • власне риба (1,5 кг);
  • лимонний сік;
  • соєвий соус;
  • помідори;
  • перець солодкий;
  • перець чорний мелений;
  • сіль.

Обробляємо рибу, зрізаємо з філе шкіру і поміщаємо його в каструлю, скроплюємо лимонним соком і заливаємо соєвим соусом, перчимо і солимо. А тепер залишаємо філе наодинці з маринадом на півгодини і займаємося овочами і шпажками: шпажки замочуємо у воді, ріжемо помідори кільцями, а перець на третини. Не забудьте поперчити і посолити овочі також щедро, як і рибу.

Шашлик з риби в духовці
Шашлик з риби в духовці

Тепер наріжемо філе на смужки сантиметри по два шириною і нанизаємо на шпажки, дотримуючись послідовності «перець-риба-помідор», при цьому найтонші шматки філе можна скласти удвічі. Шашлички кладуть на решітку й жарять в розігрітій духовці 15 хвилин. Краще, якщо буде включений режим гриль – тоді можна перевернути шашлички через 5-7 хвилин. Готово!

Слідкуйте за новими публікаціями за допомогою електронної пошти.
Ніякого спаму. Тільки актуальна інформація про рибалку!
Просто введіть свій e-mail:

 

Сподобалась публікація? Залиште свій коментар!

Коментарів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Головна | Карта Сайту | Авторські права на відео Інтернет магазин
Давай на Рибалку - блог та рибальський Інтернет магазин м. Хмельницький © 2013 - 2017